Reglement bespelen velden

Bespelen velden bij verschillende weeromstandigheden
Voor het bespelen van natuurgrasvelden gelden de volgende regels:

  • Berijpte velden (wit uitgeslagen velden) bespeling verboden. Wanneer de velden berijpt zijn (veelal in de ochtend) dan is bespeling van het veld verboden (bespeling leidt direct tot grassterfte).
  • Besneeuwde velden navragen bij Martin Bouten. Wanneer de velden zijn ondergesneeuwd is bespeling gewoon mogelijk. Bespeling heeft echter wel tot gevolg dat de sneeuwlaag vast getrapt wordt en er een ijslaag ontstaat. Deze ijslaag werkt zeer vertragend op de dooi en het weer in gebruik nemen van het veld na afloop van de vorstperiode.
  • Bevroren velden bespeling verboden. Wanneer de velden zijn bevroren dan is bespeling van het veld mogelijk.  Door bespeling van dergelijke velden zal er wel grassterfte plaatsvinden met als gevolg het verdwijnen van de grasmat. Dit kan later in het seizoen, onder natte omstandigheden, leiden tot meer afkeuringen. Door de afwezigheid van de grasmat zal er namelijk eerder verweking optreden (de toplaag wordt eerder nat en blijft ook langer nat). Bij een langdurige aanhoudende vorstperiode kan er als gevolg van uitdroging aanzienlijke schade aan de grasmat ontstaan. Voor de club kan dit aanleiding zijn tot het instellen van een bespelingverbod.
  • Beijzelde velden bespeling verboden. Wanneer de velden bedekt zijn met ijzel dan is bespeling van het veld verboden. Betreding leidt namelijk direct tot grassterfte.
  • Opdooi velden bespeling verboden. Wanneer de dooi intreedt geldt een bespelingverbod totdat de vorst volledig uit de bodem verdwenen.

Voor kunstgrasvelden gelden de volgende regels:

  • Berijpte kunstvelden (wit uitgeslagen velden) bespeling verboden. Wanneer de kunstvelden berijpt zijn (veelal in de ochtend) dan is bespeling van het veld verboden. Bespeling van berijpte kunstvezels leidt namelijk tot directe breuk van kunstvezel wat leidt tot afkeuring van het kunstveld.
  • Besneeuwde kunstvelden bespeling verboden. Wanneer de velden zijn ondergesneeuwd is bespeling mogelijk. Deze bespeling heeft echter wel tot gevolg dat de sneeuwlaag vast getrapt wordt en er een ijslaag ontstaat. Deze ijslaag werkt zeer vertragend op de dooi en het weer in gebruiknemen van het veld na de vorstperiode. In het kader van eenduidigheid wordt er niet op gespeeld.
  • Bevroren kunstveldenDe kunstgrasvelden kunnen tot een temperatuur van -10 graden gebruikt worden. Bij betreding van de velden bij temperaturen lager dan -10 graden is de kans op schade aan de kunstgrasvezel groot, het is daarom verboden de velden onder dergelijke omstandigheden te gebruiken.
  • Beijzelde kunstvelden bespeling verboden. Wanneer de velden bedekt zijn met ijzel dan is bespeling van het veld verboden. Bespeling van berijpte kunstvezels leidt namelijk tot directe breuk van de kunstvezel wat leidt tot afkeuring van het kunstveld.
  • Opdooi kunstveldenWanneer de dooi intreedt, geldt een bespelingverbod totdat de vorst volledig uit de bodem verdwenen is en het veld wordt vrijgegeven.

 
Het is verboden om het kustgras te betreden met schoenen met platte zolen. Er mag alleen op gelopen worden met voetbalschoenen met kunststofnoppen en speciale kunstgrasschoenen.