Groesbeekse voetbalclubs slaan handen ineen voor "Rookvrije generatie"

Steeds meer plekken in Nederland worden rookvrij. Een wereld waarin kinderen volledig rookvrij kunnen opgroeien, komt steeds dichterbij. In samenwerking met NOC*NSF en de Rookvrije Generatie heeft de KNVB als doel gesteld dat in 2025 alle voetbalverenigingen (nagenoeg) rookvrij zijn, ook in de buitenruimtes.

De besturen van Germania, de Treffers, Achilles '29 en D.V.S.G. en Groesbeekse Boys hebben besloten om met ingang van het nieuwe seizoen zich aan te sluiten bij dit initiatief. Concreet betekent dit dat er op de sportparken, tijdens trainingen en voetbalwedstrijden van de jeugd tot 18 jaar, nergens meer gerookt mag worden. Rood Wit heeft geen jeugdopleiding maar ondersteunt dit beleid.

In een rookvrije omgeving komen kinderen immers niet in de verleiding om te gaan roken en wordt meeroken voorkomen. Zo worden de kinderen niet alleen beschermd, maar wordt er ook voor gezorgd dat zij rookvrij opgroeien. Deze maatregelen kunnen al een groot verschil maken. Daarom zijn in de gemeente Berg en Dal al sinds 2020 alle schoolterreinen rookvrij.

Het beleid van de voetbalverenigingen wordt goed zichtbaar op de diverse sportparken. Op alle clubs met een jeugdafdeling zullen met ingang van het nieuwe seizoen speciale borden staan die iedereen er op attent maken dat de clubs onderdeel zijn van het project “Rookvrije Generatie”.

De maatregelen zijn een opmaat om stapsgewijs roken op de voetbal accommodaties helemaal uit te bannen.

Op de foto van links naar rechts: Willie Verbeet (voorzitter Germania), Jan Coenen (voorzitter DVSG), Theo Jochoms (voorzitter De Treffers), Sjaak Kamps (voorzitter Rood-Wit) en Martin Bouten (voorzitter Groesbeekse Boys). Pjotr van der Horst (voorzitter Achilles'29) ontbreekt op onderstaande foto. Foto gemaakt door Maike Jochoms (PR Germania).